Selamat Hari Ahad dan Happy Easter to all my Christian friends. Kita merayakan Hari Paskah dengan cara yang berbeza sekali tahun ini. Tapi, sangat meaningful as we spent time with our family, just family and pray together.
Untuk hari ini, saya akan kongsikan resepi Pucuk ubi goreng (Kenyah style)/ Tung ubi. Tung ubi atau pucuk ubi goreng sememangnya tidak asing dikalangan orang Kenyah.
Semasa zaman sekolah menengah rendah saya di SMK Belaga, selepas ibadah di gereja dan balik semula ke asrama, nasi putih, pucuk ubi goreng dan kacang hijau aiskrim akan selalu dibeli dan itulah nostaligia paling manis. Juga, setiap kali pulang bercuti, my mum akan menyediakan bekal pucuk ubi goreng dan lia akaw untuk bekalan di asrama. Sememangnya, pucuk ubi ini memang sesuatu yang tidak saya lupakan. Ia penuh kenangan dan sedap!
Okay lah, macam mau menangis pulak bila fikirkan semua kenangan dengan tung ubi ini.
Without further due, mari kita memasak pucuk ubi goreng ( Kenyah style).
Bahan- bahan:
- Bawang merah dipotong
- Garam secukup rasa
- Minyak masak
- Pucuk ubi seperti dibawah
- Pucuk ubi ditumbuk seperti dibawah.
Cara- cara memasaknya:
Disini ada step by step nya dan tips untuk pucuk ubi goreng.
Hasilnya...
YUMMY! Sungguh sedap dan membuatkan tambah nasi beberapa kali.
Apa menu yang paling nostalgia bagi kamu?
Sila kongsikan.
Love,
Aya
What's your opinion?
Please share your thoughts.