Cara-cara memasak Ikan masin asam jawa


One of passion is eating.

After being a wife and mother now, I become more attached to food. Cook a good food is must for me because I love to see my husband adding rice and saying " so sedap" even though he will say that to all food I cook but the action is really mean for me.

This time, I learned how to cook ikan masin asam jawa from Wiwie. I love this.

So, I want you to learn it too because its so simple and sedap.


Bahan-bahan:

1. Ikan masin ( dipotong kecil, ikut kehendak kamu)

2. Asam jawa

3. Bawang putih dan bawang merah

4. Gula


Cara- cara memasaknya:

1. Letakkan minyak dan gorengkan bawang putih dan bawang merah sehingga garing.

2. Letakkan ikan masin dan gorengkan dengan sekata dengan bawang yang telah garing dan letakkan sedikit gula.

Tips: Gorengkan ikan masin sampai warna keemasan atau ikan masin nampak bengkok.

3. Letakkan air asam jawa yang telah diletakkan Maggie secukup rasa.

4. Gaulkan sampai air gorengan agak kering( tapi jangan kering sangat, just nice orang Putih kata)

5. Siap!


Saya ada juga rakamkan video cara cara memasaknya, boleh tengok videonya dibawah;


Masakan ini sangat sedap kalau dimakan dengan nasi panas-panas, walaooo weh!


Selamat mencuba!


Sincerely,

Aya


What's your opinion?

Please share your thoughts.

Powered by Blogger.

Follow me on Instagram (@estelle.payaroni)