Bahan-bahan:
*2 ulas bawang putih
*5 ulas bawang merah
Ikan bilis - ikut citarasa sendiri
3 sudu makan tempoyak - ikut citarasa sendiri
Petai - ikut citarasa sendiri
Air
Gula, garam & serbuk perasa
Cara membuat:
1. Tumbuk semua bahan tanda *.
2.Tumis bahan yang telah ditumbuk di langkah 1 sampai garing.
3.Masukkan ikan bilis.Sudah sebati, baru masukkan tempoyak dan air ( ikut citarasa).
4.Kacau sampai agak-agak masak & pekat.
5.Masukkan gula,garam & serbuk perasa.
6.Agak-agak dah pekat ikut citarasa masing-masing baru masukkan petai.Kacau 3-4 kali terus tutup api.
Tips:
Jangan lama-lama mengacau langkah 6, sebab petai kalau masak sangat rasa dah tak sedap.
Makan dengan nasi putih sejuk, yummmm sedappnyaaa
SELAMAT MENCUBA!
What's your opinion?
Please share your thoughts.