Cara memasak tempoyak ikan bilis dan petai yang membuat tambah nasi

 


Bahan-bahan:
*2 ulas bawang putih
*5 ulas bawang merah
Ikan bilis - ikut citarasa sendiri
3 sudu makan tempoyak - ikut citarasa sendiri
Petai - ikut citarasa sendiri
Air
Gula, garam & serbuk perasa


Cara membuat:

1. Tumbuk semua bahan tanda *.
2.Tumis bahan yang telah ditumbuk di langkah 1 sampai garing.
3.Masukkan ikan bilis.Sudah sebati, baru masukkan tempoyak dan air ( ikut citarasa).
4.Kacau sampai agak-agak masak & pekat.
5.Masukkan gula,garam & serbuk perasa.
6.Agak-agak dah pekat ikut citarasa masing-masing baru masukkan petai.Kacau 3-4 kali terus tutup api.

Tips:

Jangan lama-lama mengacau langkah 6, sebab petai kalau masak sangat rasa dah tak sedap.



Makan dengan nasi putih sejuk, yummmm sedappnyaaa

SELAMAT MENCUBA!

What's your opinion?

Please share your thoughts.

Powered by Blogger.

Follow me on Facebook (@estelle.payaroni)